sobota, 27 września 2014

Tarta z truskawkami na kruchym cieście graham

Idąc za ciosem eksperymentu z mąką graham, zrobiłam słodkie ciasto kruche. A na pożegnanie lata udekorowałam je mrożonym truskawkami. Tarta okazała się dobra. Ciasto jest wyczuwalnie różne od tego przygotowanego na zwykłej mące, ale dla osób unikających białej mąki jest to miła alternatywa. A na dodatek truskawki, których smaku od lipca już zapomniałam :)



Przepis (forma o średnicy 26 cm):

Ciasto:
  • 180 g mąki graham
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli

Zagnieć szybko wszystkie składniki na gładkie ciasto, zwiń je w folię i wstaw do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i przełóż do formy, przykryj papierem do pieczenia, na który następnie wysyp obciążenie (fasolę, soczewicę, groch lub specjalne kulki). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij papier do pieczenia z ciasta i wstaw na kolejne 10 minut, aby ciasto się dokładnie dopiekło, ponieważ już więcej nie będziesz go wstawiać do piekarnika.

Nadzienie:
  • 500 - 700 g mrożonych truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Truskawki rozmróź. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody wskazanej na opakowaniu, po czym zalej nią truskawki. Gdy galaretka powoli będzie tężeć, wymieszaj mascarpone z cukrem.

Wystudzone ciasto kruche wysmaruj mascarpone, a następnie ułóż same owoce, a potem zalej je galaretką, tak, aby nie dotykała brzegów ciasta, bo zrobią się miękkie.

Podawaj po ściągnięciu się galaretki.


Smacznego!



1 komentarz:

  1. Mmm, truskawki... Ciasto musiało smakować wspaniale, takie ostatnie tchnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń