poniedziałek, 7 września 2015

Zupa krem z buraków i malin

Buraki to jedne z moich ulubionych warzyw. Mogę je jeść w każdej postaci - tartych do obiadu, w tarciemarynowane w occie, jako barszcz wigilijny albo ukraiński. Odkryciem była jedzona jakiś czas temu zupa krem z buraków i malin. Słodycz buraków świetnie komponowała się z kwaśnymi malinami, które natrafiałam co którąś łyżkę. Zupa jest idealna na późne lato i wczesną jesień, kiedy zarówno buraki, jak i maliny królują na straganach (tuż obok ukochanych dyń ^^).


Przepis na 8 porcji:

  • 1 kg buraków
  • 0,25 kg malin (mogą być mrożone)
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny


Buraki obierz i pokrój w niedużą kostkę. Kształtem się nie przejmuj, ponieważ buraki i tak trzeba zblendować. Pokrojone przełóż do garnka i zalej wodą. Dopraw solą, 1 łyżką octu jabłkowego. Gotuj pod przykryciem, aż buraki zmiękną. Gdyby woda się wygotowała to ją dolej.

Miękkie buraki zblenduj. Rozdrobnione bardzo drobno buraki połącz z bulionem. Dodawaj płynu tak długo, aż zupa nie będzie już przypominać konsystencją buraczków do obiadu :) Ilość dodanego bulionu może zależeć od soczystości buraków - im więcej soku oddadzą, tym mniej musisz bulionu dolać. Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodaj maliny i staraj się ich za bardzo nie rozgnieść.

Podawaj z jogurtem naturalnym.


Smacznego!

Wegetariański obiad V

1 komentarz: