piątek, 26 września 2014

Kokosowe ciastka musli

Zaczęłam robić jesienne porządki w domu. Na pierwszy ogień poszła kuchnia.

Nie sądziłam, że mam tyle paczek wiórków kokosowych! Trzy?! Teraz dużo będzie kokosowych przepisów ;) Na najwyższej półce, na samym końcu znalazł się słoik płatków owsianych, które przestały mi smakować. Na kolejnej otwarta paczka rodzynek. Słoik greckiego miodu wrzosowego - z zawartością, jak się później okazało, dokładnie dwóch łyżek...

Coś z nimi należało zrobić. W internecie znalazłam dawno temu przepis na batoniki musli, który bardzo chciałam wypróbować. I jak się okazało był to bardzo dobry wybór. W oryginale  składniki podane są bardzo dokładnie. W mojej wersji najważniejsze jest, aby proporcje się zgadzały. 5 szklanek suchych składników plus mąka. I na tej bazie można komponować własne wariacje smakowe. W tej główną rolę odgrywają wiórki kokosowe.





Przepis (blacha 30x25 cm):
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju

 W misce wymieszaj ze sobą suche składniki. Miód rozpuść w ciepłej wodzie, a białka ubij na pianę. Polej rozpuszczonym miodem i olejem suche składniki, a następnie wymieszaj dobrze ze sobą. Na koniec dodaj ubite białka.

Połączone składniki wyłóż równą warstwą na blasze obłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez 30 minut.

Pokrój ciasto na kawałki, gdy trochę ostygnie.


Smacznego!





Szkolne śniadania

1 komentarz: